Nem mese ez…

Van egy tanulságos mesém – igaz, nem mifelénk, hanem ködös Albion környékén esett meg ez néhány évvel ez előtt.

Történt egyszer Londonban, hogy épp egy nagy musical bemutatására készült egy színház.

Ilyenkor ott – többek között – az a szokás, hogy az úgynevezett „cast album”, azaz a produkció zenei anyagának stúdióban felénekelt CD-je, csak a bemutatót követően kerül a polcokra, sőt, magát a zenészekkel és énekesekkel rögzítendő anyagot is csak már a főpróba hetek után rögzítik a hangstúdióban, ugyanis csak addigra derülhet ki minden apró zenei és előadási ötletről, hogy az valójában mennyire működőképes az élő közönség előtt.

Nos, az említett esetünkben mégis más terv körvonalazódott. A producer ugyanis azt határozta el, hogy fittyet hányva az évtizedes hagyományokra, még a próbák kezdete előtt felveszi ezt a bizonyos stúdió albumot. A zenészek csodálkoztak. Nem értették. De miért? Ilyesmire még nem volt példa – de szerencséjükre nemcsak csodálkoztak, hanem gyanakodni, sőt nyomozni kezdtek. Nem arról lehet szó, hogy…?… Ugyan, az kizárt.

A gyanú azonban mégis beigazolódott, bár a nyomozás során erkölcstelen eszközöket is bevetettek: gyakorlatilag ellopatták a producer titkárnőjével a színház és a producer, illetve a producer és a zenei vezető között létrejött szerződéseket, amelyekből kiderült, hogy a producer azért akarja idejekorán felvenni a zenéket a nagyzenekarral, mert a musicalt élő zenekar nélkül, fél-playbackről, azaz magnó alappal akarja játszani. Ezt persze nem közölte a zenészekkel, nekik csak annyit mondott, hogy előre akarja hozni a lemezt.

A zenészek összedugták a fejüket: mit tegyenek? Ha bevonulnak a stúdióba és felveszik velük a zenét, a saját halálos ítéletüket írják alá, ugyanis akkor nem lesz sem rájuk, sem más zenészekre szükség a produkcióban. Ugyanakkor, ha megtagadják a zenélést, akkor a producer más zenészeket hív, és még attól is kis pénztől is elesnek. De a gondolkodásuk nem állt meg ezen a ponton. Ha mégis sikerül a producernek ez a csel, és bebizonyítja, hogy sokkal gazdaságosabban és jobban szólhat egy play-back zenekar, mint az élő, akkor nemcsak az adott produkcióba nem kerül többé élő zenész, hanem elindulhat a lavina, és az összes West End-i musical magnóról mehet, és ezzel az utcára kerülhet több száz muzsikus. Futótűzként terjesztették el tehát ez irányú gondolataikat a szakmában, majd visszautasították a producer felkérését, pontosabban úgy vállalták volna csak el a stúdiófelvételt, ha mindaddig ameddig a musical színen van, addig folyamatosan kapják érte azt a napi gázsit, amit akkor is megkapnának, ha minden este ők ülnének az árokban. A producer természetesen körberöhögte őket, és nem kért ebből a zsarolásból, hanem felkért egy másik zenekart. A másik zenekar azonban addigra már értesült a tervről, és ugyanúgy nem vállalta, mint az előző. Ekkor a producer felkért egy ügynökséget, hogy hozzon össze neki egy olyan zenekart, aki hajlandó beülni és feljátszani a muzsikát. Az ügynökség azonban egész Nagy-Britanniában egyetlen zenészt sem volt képes leszerződtetni arra, hogy beüljenek a stúdióba, de még olyan zenészt sem, aki hajlandó lett volna elektromos szintetizátorokon feljátszani a zenéket. A brit zenészek ugyanakkor – különféle szakszervezeti és munkavállalási jogaikkal élve – azt is megakadályoztak, hogy a producer külföldi zenészekkel, vagy külföldön felvett stúdiófelvétellel megvalósíthassa a „zenészek nélküli musical” rémálmát. A producer egy ideig küzdött, majd feladta abbéli reményét, hogy terve sikerülhet, és végül nem adta ki előre a stúdióalbumot, viszont a zenészek azóta is estéről estére ott ülnek az árokban…

Persze ez nem mifelénk történt. Hogy ez miért épp most jutott eszembe? Ki tudja?… Biztos csak véletlenül.

Reklámok

One response to “Nem mese ez…

 1. a gaz – nem ismeri a területi korlátokat – áldása – az áldatlan hatású -> növekedés!


  mi példa ez – Isten Bölcsességére – és kiemelkedő – TISZTELETÉNEK MEGADÁSÁRA!

  hogy korlátok közzé helyezve, az Ő Szent Akaratából – ODA LEGYEN VEZÉRELVE a gyom – AHOL IS ESZÖZISÉGGÉ VÁLHAT!
  az ENGEDETLENSÉG un. visszaszoratására.

  minek “okán” – Istennek – “fáj” teremtményét a gaz-ban leledző drága magként – látnia, s elveszettként tudnia!

  a művész – emberi masszává gyúrt állapota, valóságosan kiemelkedő de, botladozó is egyben, s minden alkalommal “letörik” “szobrából” – egy egy kicsiny darabka.

  NINCS KÉZ amely kijavíthatná!

  Értelme sincs! … okafogyott!

  BEBUKIK Kerényi úr?

  és új színi igazgató regnál?

  (dicső perspektíva))

  EKKÉNT AZ ÉRTELMES ELHAGYÁ AZ ENGEDETLENSÉG BŰNÉT!

  FIÚ LÉSZEN!

  ATYJÁNAK AKARATÁBAN!

  ez a világ nem a restauráció része, a rom – eltakaríttatik!

  ÚJ ÉG! – ÚJ FÖLD! – ÚJ Jeruzsálem! … … …

  (( míly szépek sátraid, az Úr vezesse lépted és álmaid,…; szólt a goj dala JHV-hez!

  Péter!

  a fertelmesek halottak voltak születésükkor és átlényegültek “ördöggé” erőszakos cselekményeik pillanatában!

  ön volt a maghordozó, s kiveté tehát a magot – hüvelyéből!

  gondozza. – öntözze. – gyomtalanítsa. – metszegesse. – örvendjen gyümölcshozásának!

  ámen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s